Achtergrond van Duplex staal

Duplex buizen

Duplex roestvrij staal is corrosiebestendig en heeft zelfhardende legeringen. De microstructuren bestaan uit een mengsel van austeniet en ferriet . Als gevolg hiervan heeft duplex roestvast staal eigenschappen die kenmerkend zijn voor zowel austenitisch en ferritisch roestvast staal. Deze combinatie van eigenschappen kan een compromis betekenen in vergelijking met pure austenitische en zuivere ferritische kwaliteiten.

Duplex roestvrij staal en ferritisch roestvrij staal

Duplex roestvrij staal is meestal harder dan ferritisch roestvrij staal. Sterke punten van duplex roestvrij staal kunnen in sommige gevallen zijn dat voor austenitisch roestvrij staal het dubbele waard is. Terwijl duplex roestvast staal resistent beschouwd word voor corrosie kraken wordt echter benadrukt dat ze niet zo resistent zijn tegen de vorm van aanval van ferritisch roestvast staal. De corrosieweerstand van de minst resistente Duplex roestvast staal is groter dan die voor de meest gebruikte types roestvast staal, bijvoorbeeld 304 en 316.Duplex roestvast staal is ook magnetisch, een eigenschap die kan worden gebruikt om Duplex staal gemakkelijk te onderscheiden van de ‘gewone’ austenitische roestvaste metalen.

ASTM A240/A240M

De eigenschappen van de data in dit artikle is typisch voor gewalste platte producten die onder ASTM A240/A240M. ASTM, EN of andere normen ,deze kunnen betrekking hebben op producten die verkocht worden door Aalco. Het is redelijk om te verwachten dat specificaties in deze normen te vergelijken zijn , maar niet noodzakelijk gelijk aan die in dit artikel zijn.

Legering Benamingen

Vanwege de uitstekende corrosiebestendigheid en hoge sterkte is de meest gebruikte duplex roestvast staal 2205. De naam komt van een samenstelling van 22% chroom en 5% nikkel.

UR52N+
Dit is een populaire “super duplex” graad die een hoge sterkte heeft en een uitzonderlijke hoge weerstand tegen corrosie . Deze soort verschilt in tegenstelling van de samenstelling 2205 in dat er een toevoeging van koper in zit . Dit geeft een sterk verbeterde weerstand tegen hete chloriden en sterk reducerende zuren, zoals zwavelzuur.

UR52N+
Dit is een op grote schaal gebruikte geregistreerde handelsnaam van de groep Usinor.
Er zijn vele andere duplex roestvast staal soorten waarvan de meeste zijn eigendom kwaliteiten hebben ontwikkeld en geproduceerd zijn door individuele fabrikanten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × twee =