Airconditioning

De meeste huizen en kantoren in warme klimaten zijn voorzien van airconditioning, maar ook steeds vaker in Nederland. Voor sommigen kan airconditioning een luxe zijn, voor anderen is het een noodzaak. Deze informatie dient de consument meer bewust te maken van de airconditioning en hoe deze werkt. Bent u op zoek naar een airconditioning voor op kantoor of thuis? Laat u dan goed adviseren door een specialist in airconditioning .

Wat is airconditioning?

De eerste functionele airconditioning werd gemaakt in 1908 en de uitvinding wordt toegeschreven aan G. B. Wilson. Volgens Willis Carrier, de “vader van de airconditioning” is een airconditioning:

  • Geschikt om luchtvochtigheid te handhaven in alle delen van een gebouw.
  • De lucht van hoge luchtvochtigheid te behouden tijdens bepaalde seizoenen.
  • Leveren van een constante stroom aan ventilatie.
  • Het efficiënt te verwijderen van micro-organismen uit de lucht zoals; stof, roet en ander vuil.
  • Efficiënt kamers te koelen met lucht tijdens bepaalde seizoenen.
  • Verwarmen of hulp warmte bieden in de winter.

 

Hoe een airconditioning werkt

De voornaamste taak van een airconditioner is het verplaatsen van warmte uit een ruimte naar de buitenlucht, hierdoor koelt de ruimte af.

Airconditioners blazen koele lucht in een ruimte door deze uit de hete lucht “te trekken” trekke. De lucht wordt gekoeld doordat deze waait het over een reeks van koude leidingen, dit heet de verdamper.

Dit werkt net zoals de koeling dat voorkomt wanneer water verdampt op de huid. De verdamper is gevuld met een speciale koelvloeistof, deze verandert van een vloeistof naar gas wanneer deze warmte uit de lucht absorbeert.

Het koelmiddel buiten in de airco unit word gepompt naar een andere spoel en wanneer deze zijn warmte afgeeft en verandert deze terug in een vloeistof.

Deze spoel word de buiten condensor genoemd omdat het koelmiddel condenseert van een gas naar een vloeistof net als vocht op een koud raam.

Een pomp, vaak een compressor genoemd ,word gebruikt om de koelvloeistof te verplaatsen tussen de twee spoelen en de druk van de koelvloeistof te veranderen zodat alle koelvloeistof verdampt en condenseert in de juiste spoelen.

De energie die nodig is voor dit proces word verzorgt door de motor die de compressor laat draaien. Het hele systeem zal gemiddeld ongeveer drie keer de koelenergie geven die de compressor verbruikt. Dit komt voor omdat het veranderen van koelmiddel uit een vloeistof naar een gas en terug veel meer energie verplaatst dan de compressor uiteindelijk verbruikt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 − 3 =